Tradiții și obiceiuri românești la nuntă

Acasă » Blog » Tradiții și obiceiuri românești la nuntă

O nuntă modernă este la fel de frumoasă ca una tradițională, iar dacă le combini pe cele două reușești să împaci toți invitații. 

Știm că nunta este despre miri și în primul rând ei trebuie să se simtă bine, dar până la urmă efortul depus de tinerii căsătoriți este pentru toți invitații. Cine nu își dorește să se simtă bine la propria nuntă și să impresioneze familia și prietenii? O nuntă aduce toți cunoscuții împreună. Cei dragi sunt alături de miri când pornesc spre o nouă etapă a vieții, cea a căsătoriei.

De ce sunt importante tradițiile?

Tradițiile reunesc familiile și dau identitate evenimentului

  • Prin respectarea tradițiilor ne ducem istoria mai departe și ne îndeplinim datoria față de strămoșii noștri. 
  • Obiceiurile românești ne aduc aminte de bunicii și străbunicii noștri, iar ei, la rândul lor, își aduc de-ai lor.
  • Nunțile, botezurile și mesele bogate din timpul sărbătorilor duc mai departe cultura țării noastre.

Totuși vremurile s-au schimbat și tot ce se făcea la nuntă pe vremea bunicilor nu se mai potrivește cu decorul zilelor noastre. Cel mai bun exemplu este alaiul de nuntă pe stradă. Dacă facem acest lucru într-un oraș, sunt șanse mari să tulburăm liniștea publică. Dacă pornim cu alaiul într-un sat în care tradițiile se respectă cu drag, atunci nu vom deranja pe nimeni, ba chiar scoatem lumea la poartă și lăsăm vecinii cu un zâmbet pe buze.

Tradițiile pot să rezoneze cu valorile noastre actuale

Am făcut o listă cu cele mai des întâlnite obiceiuri și tradiții. Tot ce trebuie să faci este să vezi dacă te identifici cu ele și să le alegi pe cele mai potrivite pentru nunta ta.

Înainte de nuntă

Înainte de nuntă, tradiția spune că mirii au… emoții.

O nuntă fără emoții nu e nuntă. Mai au și în timpul nunții când cineva sparge din greșeală un pahar, mai au și imediat după, când mesenii împart concluzii cu privire la marele eveniment. Și mai au emoții spre bătrânețe, că doar se iubesc. Această „tradiție” trece testul timpului. Se întâmplă fie că vrei, fie că nu. 

1. Pețitul

În zilele noastre, alegerea partenerului nu mai este decisă de familie. Fiecare își alege cu cine vrea sa își petreacă viața, iar familia este consultată simbolic sau pentru sfaturi. Părerea părinților nu mai este decisivă. 

Totuși, o tradiție romantică este pețitul. Simbolic, mirele merge singur, împreună cu familia sa sau cu un grup de prieteni, ca să ceară mâna femeii cu care vrea să se căsătorească. Persoanele care însoțesc mirele diferă în funcție de zonă. În Maramureș pețitul începe cu o invitație trimisă către viitoarea mireasă. Ea va accepta invitația a treia oară.

Când candidatul la însurătoare ajunge în casa viitoarei mirese, acesta trebuie să negocieze cu familia ei pentru a-i convinge că el este alegerea cea bună.

2.  Împodobitul bradului

Pentru a scăpa de spirite rele, necazuri și ghinioane, invitații la nuntă împodobesc un brad cu hârtie creponată și decorațiuni lucrate manual.

Ceremonia are loc în casa mirelui, însă decorațiunile se fac la mireasă acasă.

Acest obicei nu o sa îl facă pe Fuego să apară lângă brad ca să cânte colinde. Împodobitul bradului se practică indiferent de anotimp pentru noroc.

Bradul este plimbat prin sat în ziua nunții de un băiat neînsurat, de regulă cavalerul de onoare. Ulterior, bradul este adus la ceremonia religioasă, iar după terminarea slujbei, își termină călătoria în fața casei mirilor. Bradul este lăsat la uscat agățat de colțul casei sau de poartă.

3. Bărbieritul mirelui și gătitul miresei

Cavalerii de onoare ajută mirele să se îmbrace și să se bărbierească. Această tradiție simbolizează transformarea băiatului în bărbat. 

După aceea, mirele merge împreună cu cei care l-au ajutat la casa nașilor, urmând să se îndrepte toți către casa miresei.

Între timp, viitoarea mireasă este ajutată de nașă, domnișoarele de onoare, de familie și membrii de sex feminin ai familiei. Ele îmbracă mireasa, îi pun accesoriile, iar nașa prinde voalul.

Când ritualul de pregătire a miresei ajunge la sfârșit, mirele vine să ia mireasa.

Viitoarea soție prinde flori la pieptul nașilor și mirelui, iar domnișoarele de onoare se ocupă de împărțirea cocardelor către restul invitaților.

Această tradiție este încheiată de nașă, care rupe o turtă și o împarte cu invitații, după ce aceștia au încins o horă în fața casei.

4. Alaiul

Alaiul este deschis de o domnișoară de onoare și de un cavaler. Ei duc lumânările mirilor la biserică. Sunt urmați de naș și mireasă, mirele vine împreună cu nașa. Socrii mari și socrii mici pășesc în spatele lor cu restul invitaților la rând. Femeile stau în stânga bărbaților.

În timpul slujbei religioase și în timpul nunții

  1. La biserică
  • Mirii stau în fața preotului, femeia în partea stângă, iar nașii de o parte și de alta. În spatele lor stau părinții/socrii, urmați de restul invitaților.
  • În timpul slujbei, mirii fac schimb de verighete și beau vin din același pahar. Ulterior aceștia sunt invitați să facă un dans ritualic.
  • Dansul lui Isaia apare în manuscrise încă din secolul 13. Pentru a păstra această tradiție, mirii ocolesc de trei ori masa pe care se află Sfânta Evanghelie.
  • Pentru belșug și fertilitate, invitații formează un acoperiș de flori, pe sub care trec mirii când ies din biserică. În unele regiuni se aruncă cu orez.

2. În salonul de evenimente

  • Mirii și invitații păstrează aceeași ordine ca în biserică atunci când intră în salon.
  • La intrare sunt împărțite pișcoturi și pahare cu șampanie.
  • Petrecerea este deschisă de valsul mirilor.
  • În timpul petrecerii, furatul miresei este o tradiție așteptată de toată lumea. Ea este dusă de nuntași departe de eveniment, de regulă la un alt restaurant sau o altă petrecere, iar mirele trebuie să ofere o recompensă pentru a-și recupera perechea. 
  • O altă tradiție mult așteptată este aruncarea buchetului. Mireasa aruncă buchetul către fetele nemăritate, stând cu spatele. Se crede că cea care prinde buchetul se va mărita în viitorul apropiat. 
  • Sora tradiției de a arunca buchetul este aruncarea jartierei. Mirele scoate jartiera de pe piciorul soției cu dinții și o aruncă către bărbații singuri.
  • Ca simbol al trecerii de la fată la femeie, nașa înlocuiește voalul miresei cu o basma.
  • Tortul de nuntă este adus în salon, urmând ca mirii să taie prima felie.

După nuntă

A doua zi după nuntă este servită ciorba de potroace. Familia și prietenii apropiați vin acasă la miri pentru o mică petrecere la care schimbă păreri despre nuntă și felicită din nou proaspeții căsătoriți.

Indiferent dacă alegi o nuntă tradițională sau una modernă, important este să te simți bine, deoarece acest moment este unic în viața unui om.

Înapoi la BLOG
0732 421 880
info@sevaevents.ro